Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów

29 maja 2015, 10:59

Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.



Opłakane skutki skróconej wersji "Super Size Me"

11 września 2015, 10:18

Guenther Boden i Salim Merali z Temple University zebrali grupę 6 mężczyzn, którzy przez tydzień mieli codziennie zjadać 6000 kcal dziennie w postaci fast foodu. Na czas eksperymentu "zakwaterowano" ich w szpitalu, gdzie mieli leżeć. Pilnowano, by ochotnicy nie wykonywali żadnych ćwiczeń, monitorowano też stan ich zdrowia.


Neurony z jelit trzymają komórki odpornościowe w ryzach

25 stycznia 2016, 13:22

Pokarm przemieszczający się przez jelita jest monitorowany przez komórki odpornościowe pod kątem obecności patogenów. Ich aktywność musi być jednak kontrolowana, by nadmierne pobudzenie nie doprowadziło do stałego uszkodzenia tkanki. Prof. Daniel Mucida z Uniwersytetu Rockefellera wykazał, że taką właśnie funkcję spełniają neurony.


Stan zapalny po ugryzieniu ułatwia namnażanie wirusa

22 czerwca 2016, 14:03

Specjaliści z Uniwersytetu w Leeds ustalili, że stan zapalny w miejscu po ugryzieniu komara nie tylko pomaga wirusom szybciej ustanowić zakażenie, ale i ułatwia ich rozprzestrzenianie po organizmie.


Stan nafciarzy rozwija energetykę odnawialną

31 sierpnia 2016, 10:16

Od 1999 roku, kiedy to gubernator George W. Bush podpisał ustawę deregulującą stanowy rynek produkcji energii, stan nafciarzy - Teksas - przeżywa szybki rozwój sektora energii odnawialnej. Przyczyniają się do tego zarówno subsydia federalne jak i spadający koszt instalacji słonecznych i wiatrowych.


Sygnał obejmujący cały mózg wspomaga pamięć

25 stycznia 2017, 14:19

Naukowcy z Uniwersytetów w Bristolu i Maynooth wykazali, że w odpowiedzi na pobudzające lub wymagające uwagi sytuacje w mózgu wysyłany jest sygnał chemiczny o globalnym zasięgu.


Słodkie gorszego zdrowia psychicznego początki

28 lipca 2017, 05:33

Mężczyzn z wysokim spożyciem cukrów cechuje podwyższone ryzyko wystąpienia po 5 latach częstych chorób psychicznych, takich jak zaburzenia lękowe czy depresja. Porównań dokonywano do grupy z niskim spożyciem cukrów. Co ważne, korelacja była niezależna od innych czynników, w tym diety czy cech socjodemograficznych.


Rozwiązanie dla rejonów oddalonych od szpitali: ambulans podczepiany do motoru

28 grudnia 2017, 10:55

W Tanzanii wioski znajdują się często bardzo daleko od ośrodków opieki zdrowotnej. Śmiertelność ciężarnych stanowi więc tutaj spory problem. Wg statystyk, na każde 100 tys. żywych urodzeń przypada aż 400 zgonów wśród kobiet. Naukowcy z Okoa Project mają nadzieję, że uda się to zmienić za pomocą ambulansów podpinanych do motocykli.


Witamina D3 pomaga naprawić lub zapobiec uszkodzeniom śródbłonka naczyń

31 stycznia 2018, 12:21

Witamina D3, którą nasz organizm produkuje pod wpływem słońca, może pomóc w likwidacji szkód wyrządzonych układowi sercowo-naczyniowemu przez szereg chorób, w tym przez nadciśnienie, cukrzycę czy miażdżycę.


EPA ma przedstawić badania przeczące teorii globalnego ocieplenia

12 czerwca 2018, 06:59

Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) została zobowiązana przez sąd do przedstawienia badań, które potwierdzałyby wysuwane przez szefa Agencji stwierdzenia, jakoby to nie antropogeniczna emisja dwutlenku węgla była głównym czynnikiem powodującym globalne ocieplenie


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy